Tupakka ja työ

Yllättävän monen työpäivään liittyvät vielä tupakkatauot. Mutta verrattuna 40-luvun lukemiin, kun vielä yli 70% miehistä poltti tupakkaa, nykyiset noin 10% lukemat ovat paljon pienemmät. Miksi kuitenkin yhä tupakkaa poltetaan, vaikka jo vuosikymmenet on kerrottu sen olevan haitallista terveydelle ja mahdollistavan ja lisäävän sellaisten sairauksien syntymistä, jotka aiheuttavat ennenaikaisia kuolemia. Tilastollisesti puhutaan, että tupakoitsija elää keskimäärin 10 vuotta vähemmän kuin sellaiset ihmiset, jotka eivät tupakoi – ja siitä elämästä puuttuu joitain asioita, jotka tupakka vie mennessään, puhumattakaan passiivisen tupakoinnin sinä aikana aiheuttamsta tuhosta tupakoitsijan lähipiirissä.

Suomessa on virallinen tavoite, että vuotaan 2030 mennessä alle 5% suomalaisista enää polttaisi, ja siksi tupakointia kohtaan jatketaan aktiivista työtä ja siksi niiden lääkäreiden tulee aina kysyä se kysymys tupakanpoltosta aivan kuten alkoholin käytöstä. Nämä molemmat aineet ovat itseasiassa vähän samantapaisia, ja aiheuttavan kehollemme ongelmia, mutta kuitenkin ne ovat sallittuja ympäri maailman.

Tupakanpolton lopettaminen

Jos kuitenkin haluaisi nukkua paremmin, maistaa ruoan paremmin ja elää muutenkin terveellisempää elämää, pitäisi tupakanpoltto lopettaa mahdollisimman pian. Tupakanpolton lopettamisessa on muutama tärkeä ja huomioita kohta:

  • tupakanpoltto on oma henkilökohtainen asia, ja niin on myös tupakanpolton lopettaminen
  • tupakan nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, mutta onneksi sille on ratkaisuja, vaihtoehtoja kuten nikotiinipussit
  • tupakanpoltosto on tullut tupakoitsijalle osa arkista elämää ja sen lopettamiseksi tarvitaan jotain sen tilalle

Vaikka tupakointi on kielletty entistä useammassa paikassa ja sen ostaminen on tehty vaikeammaksi, pitää tupakoitsijan itsensä päättää lopettamisesta. Lopettamiseen liittyy myös ystäville kertominen ja kaikkien tupakkatuotteiden hävittäminen kotoa ja autosta – ja sitten aloittaa se uusi elämä. Esimerkiksi tuo mainittu nikotiinipussi, se on vähän kuin nuuskaa – mutta siinä ei ole lainkaan tupakkaa, ja sitä voi tilata verkkokaupasta suoraan kotiin. Nuuskan ja nikotiinipussien ero on selitetty mm. Nicofyn sivustolla.

Tupakka haittaa työntekoa

Se, että tupakoitsija kertoo tarvitsevansa hermosauhut, tarkoittaa oikeasti, että tupakka toimii hänellä pakokeinona tilanteesta. Oikeasti tupakan sisältävät haitalliset ainesosat nimenomaan aiheuttavat kehon stressiä. Mutta jotta tupakanpolton lopettaminen onnistuisi, olisi tärkeää niin kotona kuin työpaikalla mahdollistaa erilaisen tauon pitäminen. Esimerkiksi työpaikoilla ei olisi yhtään huono idea investoida viihtyisämpään tupakattomaan taukotilaan, sillä tilastollisesti jokainen tupakoitsija maksaa työnantajalleen 2 500 euroa ylimääräistä vuodessa. Eli jos työnantaja voi omalla toiminnallaan auttaa työntekijää lopettamaan tupakanpolton, auttaa hän samalla työntekijää terveydellisesti ja yritystä taloudellisti.

Tupakoinnin lopettamisen seurauksena:

  • makuaisti palaa ja ruokahalu kasvaa, eli entisen tupakoitsijan on hyvä vähän katsoa mitä syö, ettei liika sokeri, suola rai rasvat tuo uusi ongelmia elämään
  • yöuni paranee eli entinen tupakoitsija nukkuu paremmin, mikä taas antaa mahdollisuuden olla tarkempi ja tuottavampi työpaikalla
  • verenkierto paranee, mikä parantaa yleiskuntoa ja mahdollistaa muiden muutosten mukana entistä paremman tarkkaavaisuuden

Työnantajan kannattaa investoida työntekijöihin

Nykyään kun kuulee paljon tarinoita siitä, että hyviä työntekijöitä on vaikea saada, niin pitäisikö työnantajien, yritysten panostaa entistä enemmän työntekijöihin. Esimerkiksi jos työpaikalla on tupakoitsijoita, tehdä hanke, jonka tavoitteena on tupakoitsijoiden kanssa yhteistyössä vähintäänkin vähentää tupakointia lopettamalla se työajalla, mutta kenties jopa muutenkin – ohjeistamalla, tuottamalla tietoa ja parantamalla esimerkiksi työpaikan taukotilan viihtyisyyttä. Jo pienillä muutoksilla voidaan saada paljon aikaan niin työn tuottavuuden kuin työpaikan yhteisöllisyyden suhteen.

Työntekijöiden hyvinvointi, työturvallisuus ja viihtyvyys vaikuttavat entistä enemmän toimitilojen valintaan sekä työpaikan tilojen kehittämiseen. Vanhoistakin tiloista on mahdollista tehdä viihtyisät pienin muutoksen. Esimerkiksi lohjalainen mainosteippaamo Omalogo voi auttaa tilojen uuden ilmeen aikaansaamisessa.

Toimiston ja liiketilan sisustus on yrityksen henkilöstön kannalta merkittävä juttu, sillä työntekijät arvostavat viihtyisyyttä ja miellyttävää työympäristöä. On huomionosoitus ja arvostus työnantajalta juuri työntekijöitä kohtaan, että toimistossa on huomioitu työntekijöiden sekä työn tekemisen tarpeet. Ja puitteet ovat kaikin puolin kunnossa. Luonnollisesti myös yrityksesi asiakkaista ja sidosryhmistä on mukava vierailla viihtyisissä toimitiloissa ja varsinkin liiketiloissa selkeydellä, opaskylteillä ja viihtyisyydellä voi olla suuri merkitys itse ostoaikeen aktivoimiseen, eli varsinaiseen kaupantekoon.