Pikavippien laina-korkokatto

Pikavipiksi kutsutaan turvallista ja edullista pienlainaa, jonka saa nykyisin melko helposti. Pikavipin saamiseksi ei vaadita vakuuksia tai takuuta. Lainan tarpeen syitä ei tarvitse selitellä, joka on monelle helpotus, jos pikavippiä tarvitaan jonkin kalliimman ostoksen rahoittamiseen. Pikavipin saa haettua vaivattomasti netissä ja rahat tulevat tilille heti kun myönteinen lainapäätös on tehty.

Rahoitusapua yllättäviin elämäntilanteisiin

Elämässä voi tapahtua kaikenlaista yllättävää, johon ei olla osattu varautua etukäteen. Säästeliäästikin elävän puskurirahasto voi huveta yllättäviin menoihin, eikä kaikkeen voi varautua taloudellisesti etukäteen. Epämiellyttävä yllätys voi tulla sairauden tai hajonneen välttämättömän kodinkoneen muodossa. Joskus voi tulla eteen yllättävä matka, jota ei voi jättää väliin. Mikäpä olisikaan silloin helpompi tapa ratkaista tilanne, kuin pikavippi. Pikavippi sopii silloin, kun tarvitaan pientä lainaa ilman vakuuksia. Suuremmat lainat, kuten asunto- tai autolainat pitää neuvotella pankin kanssa. Pankki vaatii aina lainalle riittävän vakuuden. Vakuus voi olla esimerkiksi riittävän arvokas omaisuus, valtiontakaus tai henkilötakaus. Pikavipin saa nopeasti ja helposti. Käytännössä pikavipin hakeminen tapahtuu siten, että pikavipin hakija kirjautuu verkkopankkitunnuksilla lainapalveluun ja täyttää siellä lainahakemuksen. Hakemus käsitellään nopeasti, ja vastauksen saa kätevästi tekstiviestillä puhelimeen.

Korkokatto

Lainan korkokatto tarkoittaa lain, asetuksen tai sopimuksen nojalla määriteltyä koron ylärajaa. Pikavipin korkokatto on määritelty Suomen lain perusteella. Korkokatto määrittää siis koron maksimirajan, jota suurempi korko ei voi olla. Mikäli sinulla on vanhoja pikavippejä, kannattaa ehdottomasti lainat kilpailuttaa ja yhdistää yhdeksi lainaksi. Pikavippien ja muiden vakuudettomien lainojen korkoihin on kohdistunut suuria muutoksia syksyllä 2019 ja keväällä 2020. Taustalla on ollut halu vähentää suomalaisten velkaantumista ja samalla hillitä maksuhäiriöiden määrän kasvua. Kevään 2020 lakimuutoksen käsittely on vielä kesken. Siinä määrättäisiin väliaikainen korkokatto, joka olisi voimassa vain vuoden loppuun asti. Siinä kuluttajaluotoille on asetettu 10 % korkokatto.

Lakimuutos 2019

Syyskuussa 2019 tuli voimaan lakimuutos, joka laski pikavippien korkoja ja muita kuluja. Lain mukaan lainan nimelliskorko saa olla enintään 20 %. Aikaisemmin vain alle 2000 euron suuruisilla lainoilla oli 50 % korkokatto, ja sitä suuremmilla lainoilla ei ollut korkokattoa ollenkaan, eli lainojen korkoa ei rajoitettu. Lakimuutos vaikutti koron lisäksi myös lainan muihin kuluihin. Muita kuluja saa jatkossa olla enintään 150 euroa vuodessa. Kuluja ei kuitenkaan voi periä mistä tahansa lainasta, vaan lainakuluja on rajoitettu myös siten, että lainakulut eivät saa olla enempää kuin 0,01 % lainasummasta per päivä. Ennen muutosta myönnetyissä lainoissa sivukulut saattoivat nousta korkeiksi. Eräpäivän siirto saattoi maksaa jopa kymmeniä euroja. Lakimuutos koskee kulutusluottoja, joihin myös pikavipit kuuluvat. Muutos ei koske ajoneuvojen osamaksukauppa tai asuntolainoja. Tuleeko seuraavaksi lainakatto?

Kalliit lainat kannattaa kilpailuttaa

Korkokatto koskee vain lakimuutoksen jälkeen tehtyjä, eli 1.9.2019 jälkeen myönnettyjä lainoja. Korkokatolla ei ole takautuvaa vaikutusta aikaisemmin myönnettyihin lainoihin. Vanhat, korkeakorkoiset lainat kannattaakin kilpailuttaa. Käytännössä lainojen kilpailuttaminen tapahtuu siten, että vanhat, kalliit lainat yhdistetään yhdeksi uudeksi lainaksi.  Uutta lainaa kutsutaan yhdistelylainaksi. Yhdistelylainaa voi hakea samalla tavalla kuin muutakin lainaa, mutta lainan suuksi ilmoitetaan lainojen yhdistäminen. Lainahakemuksessa pitää kertoa myös se, maksetaanko vanhat lainat pois uudella lainalla. Hakemusta arvioidaan eri tavalla silloin, jos uusi laina korvaa vanhat lainat tai tulee niiden lisäksi. Edullisen lainatarjouksen hyväksymisen jälkeen uuden lainan voi nostaa ja maksaa heti pois vanhat lainat. Tällöin vanhaan lainaan liittyviä korkeita kustannuksia ei enää tule lisää. Uusi laina on todennäköisesti huomattavasti edullisempi kuin vanhat lainat.