Lohjalaista lähiruokaa pöytään

Lohja on erityisen tunnettu omenakaupunkina, mutta varsinkin taannoisten kuntaliitosten myötä kaupungin alueen ruoantuottajien määrä on kasvanut voimakkaasti myös muiden tuotteiden osalta. Tähän artikkeliin olemme koostaneet joitakin kiintoisimmista lohjalaisista ruoantuottajista ja lähiruoan myyntipaikoista.

Paloaseman Panimo

Nummen kylällä vanhassa paloaseman rakennuksessa toimiva Paloaseman panimo jatkaa Nummen jo 1800-luvulle yltäviä panimoperinteitä nykyisin Pekka ja Aleksi Montinin omistuksessa.

Panimon tuotevalikoimasta löytyy kymmenkunta erilaista olutta. Joukko muodostuu voittopuolisesti erilaista aleista, mutta myös lagerit ovat edustettuna. Kuten useimmilla pienpanimoilla, myös Paloaseman Panimolla valikoima kuitenkin elää nopeassa syklissä ja sisältää kausittaisia tuotteita.

Lohjalla panimon oluita löytyy muun muassa Citymarketista ja Prismasta, mutta Paloaseman janonsammuttajat ovat levinneet Helsinkiin ja Tampereelle asti. Vanhan paloaseman yhteydessä toimii niin ikään pieni panimopuoti, joka ei kuitenkaan vielä ole avoinna vakituisin aikatauluin – tähän luvataan muutosta piakkoin.

Lohjan seudulta löytyy oluen ystäville muitakin paikallisia vaihtoehtoja: kaupungin alueella maltaiden ja mäskin kanssa ahkeroivat myös Top Fuel Beer Company, United Gypsies Brewery sekä lohjansaarelainen Ö Brewing.

Alitalon omenaviinitila

Alitalon omenaviinitilan tuotteita markkinoidaan Ciderberg-brändin nimellä, ja kyseessä on eittämättä yksi lohjalaisen ruokakulttuurin tunnetuimmista yrityksistä – onhan se myös Uudenmaan maakunnan ainoa viinitila.

Suurin osa tilan raaka-aineista kasvaa Lohjansaaren kalkkiperäisessä maassa. Yli 17 hehtaarin ja 13 000 tuhannen omenapuun tila on etenkin keväisessä kukkaloistossaan upea näky. Erilaisia lajikkeita tilalla on viljelyksessä noin 100 kappaletta. Suuri osa omenoista päätyy sellaisenaan kauppoihin ruokaomenaksi.

Viinin ohella omenaa jalostetaan myös siidereiksi ja täysmehuksi. Lisäksi tilalla viljellään myös vadelmaa. Viinejä saa ostaa mukaan kesäkaudella päivittäin auki olevasta viinimyymälästä, ja kesäisin tilan herkkuja voi maistella myös kahvilassa.

Alitalon tilalla yritystoiminta ulottuu myös muihin palveluihin: vuonna 2017 tila valittiin jopa Lohjan vuoden matkailuyritykseksi. Tilalla toimii myös pieni parsonrusselinterrierin kasvatusta harjoittava kenneli.

Jos suunnitelmissa on kesäreissu Lohjan suuntaan viinitilalla on ehdoton pysähdyspaikka. Mikäli tarvitset rahoitusta matkan toteuttamiseen, Zmartan matkalaina (https://www.zmarta.fi/lainaa-rahaa/matkalaina) -sivulla vertailet lainoja helposti.

Leipomo J. W. Virtanen

Jo vuonna 1920 perustettu J. W. Virtasen leipomo jatkoi toimintaansa Virtasen suvun perheyrityksenä aina vuoteen 1987, jolloin sen osti Taisto Räsänen. Nykyisin perinteikäs lohjalainen leipomo toimii Juha Räsäsen omistuksessa – Juha on Räsästen suvun leipuri jo kolmannessa polvessa.

J. W. Virtasen tuotteita löytyy useimmista lohjalaisista päivittäistavarakaupoista, mutta leipomo toimittaa tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. Virtasen leipomon tuotteissa maistuu aito leivän maku, sillä säilöntäaineita ei käytetä. Erityisen tärkeän painoarvon leipomossa on saanut kotimaisuus ja lähituotetut raaka-aineet. Valikoimiin kuuluvat myös makeat leivokset.

Töllin mylly

Pusulan Töllin kylässä sijaitseva Töllin mylly on niitä harvoja uusimaalaisia myllyjä, jotka ovat edelleen toiminnassa. Mylly jauhaa asiakkaidensa viljaa ja myy jauhoja kahtena aukiolopäivänään viikossa; keskiviikkoisin ja lauantaisin. Erityisen huomioitavaa Töllin myllyn toiminnassa on sen osuuskuntamuotoisuus. Osuuskunnassa on noin 70 jäsentä.

Vuonna 1922 Pusulan Sähkön rakennuttman myllyn tuotteita (myös mm. hiutaleita ja ryynejä) löytyy kuitenkin myös Pusulan S-marketista, mikäli aukioloajat eivät satu sopimaan omiin kulkuihin.

Itse myllyllä kannattaa käydä joka tapauksessa tutustumassa jauho-ostosten ohella myös upean ympäristön vuoksi. Töllin mylly sijaitsee kauniissa koskilaaksossa ja on ruokakulttuurin ohella myös esimerkki kauniista suomalaisesta kulttuurimaisemasta.

Erityisesti väkeä keräävät kahdesti vuodessa järjestettävät markkinat: kesällä ja jouluna. Myllystä on kehittynyt tärkeä tapahtumapaikka Töllin kylän asukkaille: elokuvailtoja sekä paljon huomiota keränneitä sirkusesityksiä järjestetään säännöllisesti. Pittoreski Töllin kylä laajemmaltikin on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka.

Deli Bakers kerää tuottajat yhteen

Deli Bakers on tuttu monelle Lohjan läpi moottoritietä matkanneelle ulkopaikkakuntalaisellekin, sillä kyseinen herkkujen taivas sijaitsee Lohjan ABC:n yhteydessä. Valikoiman ohella myymälän valttikorttina ovat sen laajat aukioloajat: Deli Bakers on avoinna joka päivä aamukahdeksasta iltakahdeksaan.

Nimensä mukaisesti Deli Bakers myy omia leipomotuotteitaan: osa paikan päällä leivottuja, osa paistettuja. Herkkusuiden ohella puotiin vetävät herkullisen tuoreen leivän tuoksun ohella kuitenkin myös lukuisat muutkin tuotteet.

Myymälästä löytyy laaja valikoima pientuottajien oluita ja siidereitä, ja myös aiemmin mainitut Lohjan seudun panimot ovat hyvin esillä. Oluiden ja leipien lisäksi puodista löytyy vaikka ja mitä: makeisia, lihaa, juustoa, makeisia, limonadeja… Pelkästään lohjalaisten tuottajien tuotteisiin eivät Deli Bakersin valikoimat kuitenkaan rajoitu, mutta varsin hyvin lohjalaiset pientuottajat ovat myymälässä esillä.