Osakesäästäminen harrastuksena

Osakesäästäminen on ollut viime aikojen puheenaiheena, kiitos pitkälti yllättävän syyn eli Helsingin Sanomien toimittana Senja Larsenin kirjoittaman kirjan Veikkauskratia. Se sai aikaan ensin Twitterissä ja sittemmin myös mm. Iltasanomissa ja televisiossa kansainliikkeen Veikkauksen avoimia pelejä ja rahansiirtotapoja vastaan, mutta myös samalla nousi keskustelu suomalaisten rahankäytöstä. Jos tilastojen mukaan jokainen aikuinen suomalainen häviää (siis häviää, ei vain pelaa) sellaiset 300 euroa Veikkauksen peleihin vuodessa, niin kysymykseksi nousi, mitä jos suomalaiset eivät enää jatkossa häviäisikään 1,7 miljardia euroa Veikkaukselle, vaan sijoittaisivat sen kotimaisiin osakkeisiin? Suomalaiset nimittäin sijoittavat kotimaisiin osakkeisiin hurjasti vähemmän kuin esimerkiksi naapurimme ruotsalaiset ja osittain se on myös yksi syy, miksi suomalaiset yritykset eivät ole kovin ”rikkaita”, tai vahvoja taseeltaan.

Osakkeet ja kryptovaluutat

Jos lähtee sitten hakemaan sitä sellaista jännitystä, mikä automaattipeleissä on osakemarkkinoilta, niin se ei välttämättä onnistu, mutta valuuttamarkkinat ja varsinkin kryptovaluuttojen markkinat ovatkin eri asia. Esimerkiksi kurssi bitcoin vaihtelee päivittäin ja oikeaan aikaan tehdyt ostot ja myynnin tuottavat huimia tuloksia, mutta riskit ovat myös vastaavat eli väärään aikaan tehdyt kaupat vievät rahaa. Krypto- eli virtuaalivaluutat ovat monen tutkijan mukaan kuitenkin realistinen vaihtoehto tulevaisuuden rahajärjestelmälle, kun nykyinen kohtaa loppunsa. Rahamarkkinoiden asiantuntijat ovat jo vuosia puhuneet nykyisen kansainvälisen rahajärjestelmän olevan vanhentunut, eikä se enää sellaisenaan kelpaa nykyiseen digitaaliseen maailmaan, ja siksi viimeisten 30 vuoden aikana on kehitetty lohkoketjuihin perustuvia kryptovaluuttoja, joista kuuluisin aivan kevyesti on bitcoin.

Jos tarkastellaan vaikka tätä bitcoinin kurssikehitystä. Tätä kirjoitettaessa sen arvo on hieman alle 27 000 euroa eli yhdellä eurolla saa 0,000037 BTC. Sen arvo perustuu kysyntään ja tarjontaan aivan kuten kaikkien muidenkin sijoituskohteiden, mutta monesta muusta poiketen bitcoinilla on rajattu määrä. Korkeimmillaan sen arvo käväisi huhtikuussa yli 53 000 eurossa, mutta on vähitellen tullut sieltä alaspäin – nämä isot vaihtelut antavat ”sijoituspelaajille” mahdollisuuden pelata kurssien kanssa. Vuosi sitten bitcoinin arvo oli alle 9000 euroa! Bitcoinin kokonaismäärä on lopulta 21 miljoonaa kappaletta ja tähän päivään mennessä sitä on louhituu jo 18,5 miljoonaa bitcoinia.

Apua harrastamiseen

Jos tuntuu, että oma osaaminen ei riitä, eikä esimerkiksi pankkien palvelutiskeillä notkuminen tai chatissä keskustelut tunnu kiinnostavan, niin Lohjalla toimii osakesäästäjien oma kerho, josta varmasti löytyy apua. Sijoittamisen parista löytyy niin kevyitä vaihtoehtoja kuten pankkien ja sijoituslaitosten tarjoamat osake-ja yhdistelmärahastot, joihin voi tehdä kuukausisäästösopimuksia, ja sitten aina astetta haastavampia osake- ja muita sijoitusvaihtoehtoja.

Vaikka osakemarkkinat eivät välttämättä ole niin vauhdikkaita kuin kryptomarkkinat, voi osakkeillakin tehdä ns. päiväkauppaa eli aktiivista osakesijoittamista aivan ammatiksi saakka. Ammattilaisen ja harrastajan ero on siinä, että ammattilaisena pitää sijoitusten tuoton kattaa oma eläminen ja tulotaso, kun harrastajalle riittää useimmiten pieni tuotto pienellä tekemisellä. Se kuinka paljon sinulla itselläsi on sekä aikaa, että mielenkiintoa antaa ratkaisun avaimet sille mitä aiot itse tehdä. Lohjan seudun osakesijoittajien yhteystiedot löytyvät Osakeliiton sivuilta.

Päiväkauppa osakkeilla ja muilla sijoitusinstrumenteillä

Mitä päiväkauppa on? Päiväkaupan käsite tarkoittaa puhtaasti sitä, että positiot avataan ja suljetaan saman päivän aikana. Suurin osa päiväkaupasta keskittyy valuutta- ja osakemarkkinoihin, joiden välineissä nähdään usein paljon liikettä päivän aikana.

Päiväkauppaa käydään joko pankin toimittamalla kaupankäyntialustalla tai jollain useista internetin tarjoammista mahdollisuuksista. Monet näistä netin kauppapaikoista ovat aivan yhtä turvallisia kuin se oma pankki, ja pankkien perimät kaupankäyntimaksut saattavat useinkin olla huomattavasti korkeampia kuin näiden kansainvälisten kaupankäyntialustojen, joten siksi monet enemmän kauppaa käyvät eivät tee sitä pankkien tarjoamilla alustoilla.
Jotkut palveluista jopa antavat mahdollisuudet kopioida kokeneiden sijoittajien tapoja tehdä kauppaa. Tällaisia pankkien ulkopuolisia kaupankäyntialustoja ovat mm. Nordnet, eToro sekä Plus500. Monissa näissä on minimisijoitukset jotka ovat luokkaa 100-200 euroa.