Jos jokin pitää paikkansa, niin se, että Lohjalla on kalkkikaivos Tytyrissä. Sekin pitää paikkansa, että sadat ryhmät ovat vierailleet kaivoksella, siellä on pidetty juhlia ja erilaisia tilaisuuksia, näyttelyitä ja tapahtumia. Lohjan edellinen matkailupäällikkö Jannika Joutsennimi saattoi olla vain hetken työssään, mutta hänen aikaansaamisiansa oli nyt rahoituksen saanut Tytyrin Elämyskaivoksen Lohja State of Mine-näyttely.
Lohja 700 juhlavuoden kunniaksi tavoitteena on kertoa suomalaisen sielunmaisemaan porautuva tarina kaivoksen ja Lohjalla vaikuttaneiden merkkihenkilöiden, kuten Elias Lönnrotin, Jean Sibeliuksen ja kumppanien vaiheista sekä syventää kertomusta taide-elämyksen avulla.
Tytyri Elämyskaivoksen Lohja State of Mine näyttää, millaisista kerroksista Suomi ja suomalainen mielenmaisema ovat rakentuneet Lohjan 700-vuotisen historian aikana. Kävijä pääsee osallistumaan ja katsomaan pintaa syvemmälle niin raavaiden vuorimiesten kuin Lohjalla vaikuttaneiden kulttuurin jättiläistenkin elämään, naisten asemaa unohtamatta.
Tytyrin elämyskaivoksesta on puhuttu nyt vuosia, ja kaikkien keskusteluiden ja suunnitelmien kumpuillessa puolelta toiselle, kaivon on ollut koko ajan matkailijoiden käytettävissä ja Lohjan matkailun kohdelistauksessa, mutta mikä on Tytyrin tulevaisuus – joka tapauksessa alueella on yhä aktiivista Nordkalkin kaivostoimintaa.
Suomen historian ensimmäinen kaivos Ojamolle
Tarina alkaa vuodesta 1323, jolloin Lohjasta tehtiin historiankirjoihin ensimmäinen merkintä ja Pähkinänsaaren rauha jakoi Suomen kahtia. Seuraava kerros löytyy Suomen teollisen historian alkupisteestä 1500-luvulta, jolloin Lohjan Ojamolle perustettiin Kustaa Vaasan myötävaikutuksella Suomen ensimmäinen rautakaivos vuonna 1542.
Pari vuosisataa myöhemmin Lohjan Sammatissa syntyi sielunmaiseman yksiin kansiin koonnut Elias Lönnrot. Lohjalaisen kaivospatruuna Kalkki-Petterin ristiriitaisessa persoonassa riitti kerroksia bisnekseen, politiikkaan kuin kulttuuriinkin. Petterin aikalainen Jean Sibelius vetäytyi säveltämään suomalaista sielunmaisemaa Lohjalle.
State of Mine ohjaa katsojan myös tutustumaan Lohjaan pintaa syvemmältä. Näyttelykäynnin jälkeen vieras löytää oman mielentilansa, State of Minen, Lohjan tarjonnasta ja pääsee tutustumaan siihen interaktiivisen pakohuone-suunnistuksen kautta.
Tytyri Elämyskaivoksen Lohja State of Mine- näyttelyn rahoitus
Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti edellisessä kokouksessaan esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi, että Lohja State of Mine pysyväisnäyttelylle / kokemusformaatille myönnetään enimmäishintana 80 000 € investointeihin ja 10 000 € käyttötalouteen. Tarvittavat investointimäärärahat otetaan kaupungin vuodelle 2023 päätetyistä investointimäärärahoista erikseen päätettävällä tavalla ja käyttötalousmäärärahat otetaan matkailupalveluiden vuoden 2023 käyttötalousmäärärahoista.
Kaupungilta nyt saatu 90 000 euron rahoitus kattaa suurimman osan State of Mine näyttelyn vajaasta 130 000 euron alustavasta budjetista.
Näyttelyn tavoitteet
Lohjan Matkailun tavoitteina näyttelyllä on houkutella matkailijoita vierailemaan Lohjalla ja ostamaan tällainen kokemus Tytyri Elämyskaivokselta. Tavoitteena on myös elämyksellistää kaivoksen kokemus uudenlainen tekemisen kautta. Näyttelyn tavoitteena on kertoa myös vierailijan oman oivaltamisen kautta Lohjan ja kaivostoiminnan historiaa matkana näihin päiviin. Tavoitteena on myös ohjata matkaajat Tytyriltä muualle Lohjaa tutustumaan kohteisiin ja saamaan uusia elämyksiä. Nykyisellään Tytyrin oma verkkosivusto tytyrielamyskaivos.fi tavoittaa yli 2000 nettivierailijaa kuukaudessa. Käytännössä kaikki kävijät tulevat Suomesta. Näistä nettikävijöistä suurin osa on hakenut Tytyrin kaivosta, ja vain noin joka neljäs Tytyrin elämyskaivosta. Hakumäärät ovat huomattavasti suurempia kuin esimerkiksi Lohja nähtävyydet, joka saa alle 500 hakua kuukaudessa Googlen hauissa.
Eurooppa ja Suomi – tulevaisuudessa
Mietityttääkö sinua Suomen ja Euroopan tulevaisuus, yhdessä tai erikseen? Nyt maaliskuussa 2023 olemme avanneet asiaa käsittelevän sivuston Suomi Euroopassa, jolla tulemme kertomaan Suomen ja EU:n asioista, poliitikkojen mielipiteitä, uutisia, tiedotteita… sillä ensi vuonna on jälleen Eurovaalit. Laita omiin selaimen kirjanmerkkeihin ja piipahda lukemassa, mitä Euroopassa tapahtuu.