Oletko tutustunut vielä kryptorahaan?

Olet varmasti vähintään kuullut bitcoineista, tai muistakin kryptorahoista, mitä markkinoilla on. Todennäköisesti olet myös lukenut niistä, mutta tilastollisesti on myös todennäköistä, että et ole vielä sijoittanut niihin, tai vielä vähemmän käyttänyt niitä ostaaksesi mitään. Mistä siis on kyse?

Vähittäismaksuissa korttimaksu on kaikkein yleisin maksutapa Suomessa, ja sen käyttö kasvaa edelleen. Yritysten välisessä maksuliikenteessä käteistä ei liiku enää käytännössä lainkaan. Kaupoissa 5-8 % asiakkaista ovat vahvoja käteisen käyttäjiä – näin kertoo Osuuspankin tilastot.

Kryptovaluutat luotiin alunperin ajatuksena tuoda kansainvälisille rahamarkkinoille uudenlainen tapa tehdä maksuja vaihdantavälineellä, joka ei olisi yhdenkään valtion oma kuten suurin osa nykyisistä käytössä olevista vaihdantavälineistä eli valuutoista on. Kryptovaluuttojen luomiselle on ollut muitakin syitä, yksi tärkeimmistä lienee se, että monet pankkitietäjät ovat kirjoitelleet mediassa jo vuosia, että nykyaikainen talous-ja maksujärjestelmä ei voi kestää ikuisesti, ja muutoksia on tapahduttava.

Kryptovaluuttojen tulo

Suurin ongelma kryptovaluuttoihin liittyy omaan käsitykseemme rahasta. Meistä suurin osa haluaa vielä tuntea setelit ja kolikot lompakossa, ja tähän ei kryptovaluutta pyri. Vaikka kuvissa on aina nähtävillä kultaisia kryptokolikoita, tosiasia on että kyseessä on täysi digitaalinen valuutta, joka ei ole oikeasti olemassa(!)

Tästä syystä se ei myöskään ole vielä ”lyönyt” itseään täysin läpi, koska perinteemme ovat niin kiinni todellisessa, reaalisesti olemassa olevassa valuutassa. Vaikka käteisen rahan käyttömäärät ovat vähentyneet vuosi vuodelta, on se yhä kuitenkin tärkein maksuväline suurimmassa osassa maailmaa.

Kryptovaluuttojen puolesta puhutaan myös siksi, etteivät valtiot voisi ”painaa” lisää valuuttaa aina sitä mukaan, kun valtion kassan tai talous on epätasapainossa. Tälläkin hetkellä maailmassa on maita, jotka ovat todella isoissa finanssiongelmissa, kuten Venezuela – maalla on rikkauksia, mutta kansa on köyhää ja rahan arvo laskee. Venezuela leikkasi tänä vuonna valuutastaan KUUSI NOLLAA!!!

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on nykyään helppoa – mutta koska niiden arvonvaihtelut ovat todella rajuja, on hyvinkin mahdollista voittaa, tai hävitä niihin sijoitettaessa isojakin summia. Niin kauan kuin näiden digitaalisten valuuttojen arvonvaihtelut ovat niin kovia kuin ne ovat, niin kauan kestää, että ne saavat oman varman paikkansa kansainvälisessä kaupassa. Tai voihan olla, että digitaalisissa valuutoissa tapahtuu muutoksia – nyt on jo tulossa Euroopan oma digitaalinen valuutta, Kiinalla on jo omansa ja uusi digitaalinen dollari on tulossa markkinoille!

Digitaalinen euro ei tulisi käteisrahan tilalle vaan sen rinnalle. Eurojärjestelmä varmistaa jatkossakin, että setelit ja kolikot ovat kaikkien käytettävissä koko euroalueella. EKP ja euroalueen kansalliset keskuspankit selvittävät digitaalisen euron mukanaan tuomia etuja ja riskejä varmistaakseen, että raha vastaa vastedeskin eurooppalaisten tarpeita.

Digitaalisuus voittaa(ko)

Tosiasia on, että käteinen tulee siirtymään historiaan jossain vaiheessa ja edessä on täysin digitaalinen maksumaailma. Teknisesti se olisi valmista varmaan jo nyt – mutta tiedämme hyvin, miten hauraita sähkö- ja tietoverkot yhä ovat, ja mikäli meillä ei ole käteistä valuuttaa varalla – olisi todellinen mahdollisuus, että koko yhteiskunta pysähtyisi ison katastrofin yhteydessä, jos siirtyisimme liian nopeasti täysin digitaaliseen maailmaan.

Tieteiskirjallisuudessa ja -elokuvissa olemme jo nähneet ihmisillä erilaisia implantteja, jotka mahdollistavat henkilötiedot, maksamisen ja kaiken muunkin – onko tämä sitten se tulevaisuuden ihminen, tuleva arkemme?

Kryptoilla voi jo tehdä siis kauppaa ja sijoituksia. Niillä voi ostaa ja tilata, ne ovat siis monissa paikoissa jo täysin hyväksyttyjä ja markkinoille on tullut jo kauppapaikkoja ja palveluita, jotka ovat 100 % kryptoilla käytettävissä, eivätkä muut maksuvälineet kelpaa.

Mitä mieltä sinä olet kryptoista? Onko niiden aika nyt, vai tarvitsemmeko vielä aikaa nykyisenlaisen käteisen kanssa?