Minkä lajin parissa ovat Lohjan seuraavat suuret nimet?

Lohjalta tulee monia tunnettuja urheilijoita, kuten aitajuoksija Oskari Mörö, joka juoksee nykyisin Esbo IF:n riveissä, sekä olympiakilpailuissa mitaleille päässyt soutaja Sanna Stén – mutta minkä lajin parissa pelaavat Lohjan seuraavat suuret nimet? Penkkiurheilijan näkökulmasta on mielenkiintoista pohtia eri lajien kehitystä ja seurata nuoria urheilijoita – voihan tieto tuoda jonain päivänä vaikka voittoja vedonlyönnissä.

Lohjalla urheiluseuroilla on pitkä historia, ja eri lajeja harrastetaan aktiivisesti: hiihto, nyrkkeily, sulkapallo, voimistelu, squash, keilaus ja urheilusukellus ovat vain muutamia lajeista, joita Lohjalla harrastetaan aktiivisesti. Kattava tarjonta takaa myös vammautuneille urheilijoille harjoittelumahdollisuuksia, mistä esimerkkinä on Henry Manni, joka tunnetaan pyörätuolikeilaajana.

Lisäksi moni tulee kesällä Lohjalle Lohjanjärven ympäripyöräilyä varten, ja kalastajat saapuvat uistelemaan Lohjanjärvi-cupiin sekä Hong Kong Challengeen, joka kerää syksyllä paikalle jopa yli sata venettä. Paikalliset eivät kuitenkaan ole päässeet vielä parrasvaloihin näissä lajeissa, vaan alojen huiput kerääntyvät Lohjalle ottamaan mittaa toisistaan.

Yksi tärkeimpiä lajeja on kuitenkin yleisurheilu, jonka saralla Lohjalla riittää osaamista; Länsi-Uudenmaan Urheilijat on jopa palkittu erinomaisesta opetuksestaan. Alun perin LUU:n valmentaman Oskari Mörön lisäksi moni lohjalainen tuntee Sanna Nikanderin, joka on voittanut kestävyysjuoksun nuorten Suomen Mestaruuden jo useaan otteeseen. LUU:n valmennuksen taso on kova, joten odotettavissa on varmasti vielä monia uusia tähtiä.

Jääkiekossa kohtalaista menestystä on tullut niin Kisa-Veikkojen naisten joukkueen puolesta kuin Lohjan Jääankkojenkin otteluista. Lohjalaisista kiekkoilijoista huipulle ovatkin yltäneet mm. Timo Pärssinen, joka pelasi SM-liigassa ja Suomen maajoukkueessa, sekä Mika Norja, joka pelaa Espoo Unitedin riveissä Mestiksessä. Onkin mahdollista, että lohjalaisten jääkiekkojoukkueiden riveistä nousee vielä uusia nimiä kuuluisuuteen.

Sekä yleisurheilun että jääkiekon parissa on myös runsaat mahdollisuudet vedonlyöntiin. Lohjalaiset pitävät rahapeleistä, siinä missä monet muutkin suomalaiset. Vedonlyöntikohteista suosituimpia ovat ulkomaiset urheilusarjat, kuten NHL ja NBA, mutta myös yleisurheilu ja kotimaiset tapahtumat ovat tärkeitä kohteita. Yksi suosituimpia vedonlyöntisivustoja on Redbet, jonka valikoimista löytyvät vedonlyönnin lisäksi myös pokeri ja monet muut suositut rahapelit.  

Autourheilu on myös jatkuvasti suomalaisten suosimien vedonlyöntisivustojen suosikkilistoilla, ja Lohjalta löytyy myös osaamista senkin saralta. Sami-Matti Trogen on nuori, mutta menestynyt Rallycross-ajaja Lohjalta, ja osittain ikänsäkin takia hän on herättänyt kiitettävästi huomiota kansainvälisissä piireissä. Hän voitti jo ensimmäisen kilpailunsa, mistä syystä Trogenin ura onkin lähtenyt lupaavaan nousuun. Autoilu on vienyt hänet ympäri maailmaa maineikkaiden tallien kirjoihin: tällä hetkellä mm. Matti Alamäen ja Jussi Pinomäen valmentamaa Trogenia kannattaa seurata lähivuosina.

Talviurheilua seuraavat tunnistavat varmasti myös Marjut Roligin (os. Lukkarinen) nimen. Moni kertainen Suomen mestari ja olympiamitalisti teki 90-luvulla näyttävän uran hiihdon parissa, ja on varmasti Lohjan tunnetuin hiihtäjä. Hiihdon puolella menestystä on kuitenkin viime vuosina ollut vähemmän kuin esimerkiksi jääkiekossa, joten katseet kääntyvät ennemmin jääkiekkoon kuin muihin talviurheilulajeihin.

Moni Lohjan urheilulajeista on melko tavanomaisella tasolla; esimerkiksi nyrkkeilyssä ja taitoluistelussa ei ole nähty maailmanluokan suorituksia. Oman lajin ja seuran parissa kannattaa kuitenkin pitää silmällä lupaavia urheilijoita, sillä joskus ne voivat yllättää. Ellei jotain odottamatonta tapahdu, autourheilu, jääkiekko ja yleisurheilu ovat kiinnostavimmat lajit tällä hetkellä: nuori Trogen on lupaavimpia suomalaisia ajajia, mutta myös Möröllä ja Nikanderilla on vielä mahdollisesti pitkä ura edessään. Jääkiekon puolella odotetaan uusia tähtiä, joita odotetaan syntyviksi lähivuosina. Pärssisen jättämät saappaat – tai luistimet – ovat suuret, mutta lohjalaisen jääkiekon taso on tällä hetkellä sen verran korkealla, että seuraaja löytynee pian.