Lainanhakeminen internetistä

Lainanhakeminen on muuttunut todella paljon viimeisten vuosien aikana. Yhä vielä monet menevät tuttuun pankkiin sopimaan pienistäkin lainoista niiden isojen asuntolainojen lisäksi, mutta entistä useampi etsii joustavia ja nopeita ratkaisua netistä. Onko nettilainat sitten parempia vai huonompia, ja ovatko ne yhtä turvallisia kuin perinteiset pankkilainat?

Netti tulee arkeemme entistä voimakkaammin

Se, että voimme koska ja mistä tahansa käydä testaamassa lainalaskuria lainaa.net sivustolla, tai tehdä samaisella sivustolla tulo-ja menoselvityksen itsellemme on ollut arkea jo pidempään. Se liittyy siihen, että älypuhelimet ovat tulleet arkeemme, ja aivan yhtä helposti kuin luemme uutisia, lataamme kuvia sosiaaliseen mediaan, katselemme elokuvia, pelaamme tai seuraamme uniryhmiämme ja mitä olemme syöneet, voimme hakea myös lainaa mobiilisti. Mobiilisti lainan hakeminen on vähintään yhtä turvallista kuin mitä se perinteinen pankissakäyminenkin oli – ero vain, että teet sen lainahakemuksen sitten kotikoneella tai puhelimellasi, sinun ei tarvitse enää mennä minnekään, eikä edes varata aikaa keneltäkään.

Me pystymme seuraamaan arkemme kuluja puhelimen eri sovelluksilla ja viime aikojen kehitys on johtanut myös siihen, että yli 42% suomalaisista aikuisista pelaa mobiilipelejä. Aikamoinen muutos kun ajattelee sitä, että tietokone-ja konsolipelien tullessa markkinoille 1980-luvulla, niiden pelaaminen oli ”nörttien”-harrastus, ja nykyään tietokone-ja konsolipelaaminen on jo tuhansien ammatti ja miljardien eurojen liiketoimintaa maailmanlaajuisesti.

Nettilainojen turvallisuus

Netin käyttämisessä suurin turvallisuusriski on käyttäjä itse. Kiire, ja liiallinen huolettomuus voi johtaa väärien linkkien painamiseen ja omien tietojen lähettämiseen vääriin paikkoihin. Siksi kannattaa kiinnittää aina huomiota, että sivusto on oikea, eikä mikään kopiosivusto. Esimerkiksi Suomessa jokainen lainojen parissa toimiva sivusto kertoo varmasti, mikä yritys hallinnoi sivustoa ja saat vastauksen kaikkiin kysymyksiisi, niitä esittäessäsi.

Itse lainanhakeminen, sen hyväksyminen ja tilille ottaminen toimivat 100% turvallisesti ja kaikkien lakien ja asetusten mukaisesti. Lainaa hyväksyessäsi sinun kannattaa aina kuitenkin lukea lainanehdot ja tiedot, jotta ainakin tiedät mitä olet tekemässä. Lainatarjoukset perustuvat aina hakijan omiin tietoihin ja ne ovat henkilökohtaisia. Lainavertailun tekeminen on ilmaista, eikä tarjousten hakeminen sido vielä mihinkään. Ennen päätöksentekoa voit siis rauhassa selvittää, kuinka paljon edullisemmaksi uusi laina tulisi tällä hetkellä.

Esimerkiksi tehdessäsi lainahakemuksen lainaa.net sivustolta, voit saada useita lainatarjouksia, jotka ovat tietenkin siinä vaiheessa vasta tarjouksia – sinun tehtäväsi on sitten päättää hyväksytkö niistä yhtäkään. Sinun kannattaa miettiä lainaa hakiessasi, mihin sitä oikeasti tarvitset, ja kuinka paljon sinulla on varaa maksaa kuukaudessa lyhennyksiä. Siksi on hyvä tehdä itselle edes kohtuullisen tarkka tulo-ja menolaskelma. Äläkä ota lainaa vain siksi, että se sinulle myönnetään, ota laina vain oikeaan tarpeeseen.

Eduskunta on Suomessa viranomaiselin, joka muokkaa omalla toiminnallaan myös lainamarkkinoita. Valtion virkamiehet tekevät laskelmia ja kansanedustajat äänestävät muutoksista, kuten nyt viime keväänä kun Eduskunnan asettamaa väliaikaista kulutusluottoja koskevaa lakimuutosta jatkettiin. Lakimuutoksen myötä vakuudettomien lainojen korkokatto puolittui 20 prosentista 10 prosenttiin aina tähän syksyyn 2021 saakka.

Lainat ja sijoittaminen

Esimerkiksi sijoittamiseen ei kannata lähteä pääsääntöisesti lainarahalla. Ainoa sellainen suuntaus voisi olla asuntosijoittaminen, mutta siinäkin pitää olla varovainen, ja mielellään omata verkoston osaavia ihmisiä ja yrityksiä ympärillään. Lainat ovat lähinnä tarkoitettu oman elämän tai oman yrityksen vaikean tilanteen tasoittamiseen tai elämän yllättävien kulujen kattamiseen. Lainojen käyttäminen sijoittamiseen sisältää aina ylimääräisen riskin, johon me emme ketään rohkaise. Sen sijaan, jos laskiessasi omia kuukausitulojasi ja kuluja saat tulokseksi summan, jolla voit esimerkiksi aloittaa rahastosijoittaminen, mutta kuitenkin olet ottamassa lainan esimerkiksi remontin tekemiseen, niin siinä ei ole mitään väärää. Toisaalta otat lainan, jolla investoit asuntoon ja toisaalla laitat osat tuloistasi tuottamaan tulevaisuuden säästöjä, ja kenties seuraavalla kerralla kun tarvitset ylimääräiseen kuluerään rahoituksen, löydät sen säästöistäsi?